joi, 6 ianuarie 2011

Nedreptatit sau lenes?

Timp de cel putin 12 ani din viata alergam dupa note.
Ne multumesc, ne intristeaza, ne gadila ego-ul, ne intriga, ne ofera intotdeauna prilejul unei discutii pe seama lor.
Pierdem nopti pentru ele, ne hartuim disperat colegii pentru a copia de la ei, intoarcem internetul pe dos, mergem la biblioteca in premiera, dar, cel mai trist, ajungem sa credem ca le meritam!
Cate lucruri ar decurge diferit daca notele nu ar avea o asemenea importanta sau daca nu am fi evaluati pe baza lor? La cate seminarii am mai merge daca prezenta nu ar conta pentru nota?
Dar, in conditiile in care putem apela la varii metode pentru a tinti o nota, poate fi posibil ca un student ce copiaza temeinic in primul an pentru a promova sa ajunga pe nesimtite ca este bugetar in anul 3 (bineinteles, cu multa incredere in el si cel putin un coleg inteligent drept prieten loial).
Exista multe asemenea exemple si nu faptul in sine ne deranjeaza ci acela ca respectivele persoane isi permit sa creada ca isi merita locul si deschid gura mai mult decat ar fi decent pentru ele ( si, desigur, in momente in care intrerup alte persoane).
Daca sunteti sau nu aproape de acest exemplu, vreau sa va adresez o intrebare: oare chiar suntem nedreptatiti de unele note mici pe care le luam sau abilitatea cu care am ajuns sa le tintim ne obliga sa avem asteptari maxime intotdeauna?
Asta daca luati si note mici...

3 comentarii:

  1. Era un citat dragut din Machiavelli .. cred ca stii la care ma refer :)) Se potriveste ca raspuns alternativ la intrebarea ta

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine nota nu semnifica adevarata mea cunostinta intr-o materie, mai ales daca nu e o materie importanta din punctul meu de vedere, tintesc sa trec anul si sa simt ca sunt student decat sa ma inchid in casa si sa iau doar 10. In viata nu te intreaba nici un angajator daca ai avut 10 sau 5 la examene. Conteaza ce sti sa faci nu ce scrie pe o foaie de hartie ca sti sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt total de acord cu "Anonim"... in fata unui job pui la bataie tot ce ai mai bun si nu mai e cu tine niciun coleg de la care sa te inspiri ;))

    RăspundețiȘtergere